Recht en echtscheiding: de echtscheidingsadvocaat


Ooit waren jullie samen erg gelukkig, jullie dachten samen oud te worden. Helaas loopt alles toch anders, het werkt (om wat voor reden dan ook) niet meer tussen jullie, de echtscheiding wordt aangevraagd... Helaas komt een echtscheiding heel vaak voor. Dit is erg vervelend. Als er kinderen bij betrokken zijn, maakt het dat nog lastiger.


Mediator

Als jullie nog goed met elkaar door een deur kunnen, dan is een mediator wellicht een goede oplossing. Hij of zij zal samen met jullie alles regelen. Jullie kunnen samen alles afstemmen, zoals de verdeling van de spullen, omgangsregeling van de kinderen, etc. De mediator zal berekenen wat de hoogte van de alimentatie wordt. Alle gemaakte afspraken zullen worden vast gelegd in het convenant.


Echtscheidingsadvocaat

Helaas komt het erg vaak voor dat men niet meer met elkaar kan praten. Dan is het verstandig om allebei een echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. Hij of zij zal uw belangen behartigen. U kunt bij uw advocaat aangeven wat uw wensen zijn. Hetzelfde doet uw ex-partner. De advocaten bekijken dan of zij in onderling met jullie alles kunnen beslissen. Als dit het geval is, wordt alles vast gelegd in een echtscheidingsconvenant.


Rechtbank

Lukt het de advocaten niet om er met jullie uit te komen, dan zal er een verzoekschrift naar de rechtbank gestuurd worden. Jullie worden hierover geïnformeerd door de rechtbank. Jullie zullen opgeroepen worden om een persoonlijke toelichting te geven. Ook dienen jullie soms bewijsstukken aan te leveren. Deze mogen jullie niet zelf aanleveren, dit kan alleen via jullie advocaat. Na de persoonlijke toelichting duurt het nog circa vier tot zes weken voordat jullie de uitspraak van de rechter krijgen. Deze uitspraak wordt naar jullie advocaat gestuurd en hij of zij zal jullie informeren.


Kinderen

Indien u en uw ex-partner kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. In dit plan worden alle afspraken omtrent de kinderen vast gelegd. U kunt hierbij denken aan de omgangsregeling, kinderalimentatie, vakantieregeling, wie koopt de kleding voor de kinderen, waar is jullie kind tijdens de feestdagen / op verjaardagen, etc. 

Herbeoordeling

Elk jaar zullen jullie met elkaar af moeten stemmen of er nog punten in het ouderschapsplan aangepast moeten worden. Het kan natuurlijk voorkomen dat een persoonlijke situatie gewijzigd is en dat er daardoor iets aangepast moet worden in het belang van de kinderen. Als jullie hier samen uitkomen, kunnen jullie dit zelf zwart op wit zetten en ondertekenen. Als dit helaas niet lukt, kunt u zich wenden tot de mediator of de echtscheidingsadvocaat. Zij zullen het dan verder oppakken en er proberen uit te komen met jullie. Lukt dit niet, dan zal helaas de gang naar de rechtbank wederom gemaakt worden.

Over ons

Lieke en het recht

Mijn naam is Lieke en recht was altijd iets wat ver van mijn bed stond. Totdat ik ging scheiden. Mijn ex en ik konden op dat moment niet meer samen door een deur en samen afspraken maken, ging dus erg moeizaam. Zo moeizaam dat er zelfs een advocaat aan te pas moest komen. Mijn advocaat heeft mij goed geadviseerd over allerlei zaken en wees mij op mijn rechten (en ook plichten). Het heeft wel een tijdje geduurd, maar uiteindelijk hebben mijn ex en ik toch alle zaken (alimentatie, omgangsregeling, etc.) goed vast kunnen leggen in een convenant. Dit was zonder hulp van onze advocaten niet gelukt. Om dit soort zaken en andere onderwerpen beter te belichten voor andere leken heb ik deze blog opgericht. Verwacht interessante stukjes en handige linkjes!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

2 mei 2018
De spanning was om te snijden. Incassobureau Van Den Berg had de debiteur eindelijk opgespoord in Zuid-Amerika en ze stonden op het punt om hem te ver

26 september 2017
Een arbeidsrecht advocaat Het komt vaker voor dan je misschien denkt: er ontstaan problemen tussen werknemer en werkgever, of tussen collega's onderli

21 juni 2017
Ooit waren jullie samen erg gelukkig, jullie dachten samen oud te worden. Helaas loopt alles toch anders, het werkt (om wat voor reden dan ook) niet m